courtney evans

Architectural Technologist - Advanced Diploma Architectural Technology Co-op



Mixed Use - Adaptive Reuse - Residential - Commercial - For Fun

 

The Backyard Lofts on Queen

The Backyard Lofts on Queen is a mixed use project focused on bridging the gap between detached dwelling units and condo city living through the use of larged scaled, private terraces and public outdoor green spaces. With user wellbeing in mind, the project aims at connecting its users with nature through biophilic design while also encompassing sustainable strategies related to biodiversity, passive heat gain and reducing the heat island effect.

The Ground Floor includes a Cafe and Art Gallery facing the main Queen Street, and also includes 3 ground floor residential units facing the laneway on the North side of the building to help address issues related to Toronto alleyways and encouraging their use. Level 2 to 4 include residential units, large private terraces and a large green space on the second floor.

back to top

 

The Paisley Mill Wine House

The Paisley Mill Winehouse is an adaptive and reuse project of the existing 4 storey, silo of the Paisley Mill. The proposal includes a small addition to the east and north sides of the silo. The Paisley Mill Wine House is a satellite winery and showroom for local wineries and carries a wide variety of wine.
The proposal promotes sustainable design while also encompassing Paisley’s community and agricultural history. The Paisley Mill Wine house supports local in every way it can, from supporting local wineries and farms to supporting local artists by displaying their work; it is community focused and run. The Wine House also encompasses Paisley’s agricultural history by harvesting the local walnut tree forest to create an annual walnut liqueur in its small production room. The second floor includes a flex space that can be rented out for community events; equipped with a bar and two terraces, it is a community space.

back to top

Residential

The Surban Home

Given a theoretical client with a list of requirements for their home, we were tasked with designing a traditional custom family home.

The Aria Drive Residence is a 4 bedroom, 3.5 bathroom home. The home faces south west capturing the afternoon sun through the use of large windows. The open concept great room with a vaulted ceiling over the kitchen is great for entertaining and the library offers a more intimate space for hosting guests. The Aria Drive Residence offers 4 spacious bedrooms on the second floor with 2 full bathrooms. The basement also has the option for another bedroom and includes a full bathroom as well.

Download Technical Drawing Booklet HERE

back to top

The Contemporary Home

Given a base revit model with no materials assigned, we were tasked to post produce a render of the model using any preferred software. I used revit to create assemblies and Lumion to assign materials and establish base renders. I then used Photoshop to post produce the base render.

back to top

Fire Station No. 3

The design of Fire Station 3 was created based on the idea that form follows function; creating functional spaces with a good atmosphere and flow was one of the main objectives of the design. The design concept is also centered around,

  • occupant well being
  • community education, and
  • sutainability.

As a result, Fire Station 3 incorporates a community learning space where people can come to learn about fire prevention. A solarium is included as a quiet space for first responders to recover, and a variety of sustainble elements have been applied to reduce the building’s carbon footprint.

Download Technical Drawing Booklet HERE

back to top

 

For Fun

The Lightbox

This is a project I did for fun between semesters when teaching myself how to use new programs like Lumion and Enscape linked to Revit. The project is a loft inspired 2 bed + den and 2 bathroom home.

View rendered video of the interior HERE

back to top