HOME ABOUT ME RESUME PORTFOLIO LINKS

| THE A-LANE VACATION HOME | ANSFRID WAREHOUSE | COMMUNITY CENTER |

THE A-LANE VACATION HOME

Project Name: The A-Lane Vacation Home

Project Architect: Amitesh Sritharakumar, Jiazhi Wu

Project Description: Modern houses always leave too much of a carbon footprint, making them uneconomical to construct. To answer this, the A-Lane Vacation Home is a prefabricated structure made from locally sourced and sustainable materials. This project will also employ and implement passive design strategies to contribute to the reduction of a structure's footprint. To achieve this, we will employ three strategies. The first will involve the use of bamboo. Bamboo is a fast-growing perennial grass that doesn't require harmful chemicals like pesticides or fertilizers to propagate. It has a broad spectrum of handles, including food, biofuel, textiles, kitchenware and utensils, and, in this case, building materials. In terms of strength, it can compete with wood, concrete, and steel. The second strategy is to build a house with an A-Frame design. A-frame houses are among the simplest to design, engineer and construct. For more natural light, most A-Frame homes have large windows on the front and back walls. The steeply sloping roof is ideal for snowy climates while also adding artistic appeal. Passive design is the final strategy. Building orientation, window size and proportions, shading systems, and natural ventilation are critical components of passive design for net-zero homes.

CLICK HERE TO DOWNLOAD PRESENTATION BOARD

ANSFRID WAREHOUSE

Project Name: Ansfrid Warehouse

Project Architect: Amitesh Sritharakumar

Project Description:

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF

COMMUNITY CENTER

Project Name: Ninth Line Community Center

Project Architect: GTS Designs - Amitesh Sritharakumar, Lucas Tavares, Mathew Gavac

Project Description: GTS Design's main inspiration is to form nature into an interactive space where the community can become more involved and use the site in a sense that is both functional and attractive. According to user access, all required areas are distributed throughout the site. As per the library.  The key factors that were a concern were how to deal with the circumstances of user-based needs and incorporating environmental aspects.  Natural causes such as wind and sunlight had to be taken into consideration as well. To battle natural factors, coniferous trees were planted along the rear, through the length of Highway 407. The vegetation planted can resist the sound emitted from the 407 while also providing a cover from the emittance of sunlight. The community centre's design development incorporated sustainability as a significant consideration. The main objective is to become LEED certified. Stormwater and greywater systems will be installed to direct and maintain redundant water use. The centre has a green area on the terrace, which can be accessed through the Art Gallery on the second floor.

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF